Tarifler

Gülyağı

Gül, Gülsuyu ve Gülyağı Hakkında 

 Türkiye ve Dünya’da Gülyağı Üretimi 

Çiçeklerin en asili olan GÜL;  sağlığı, saflığı ve sevgiyi temsil eder. İslam tasavvufunda ise Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’e duyulan muhabbet gül ile simgelenir.

Osmanlı zamanında doktorlar, gülü ateşli hastalıklarda ve baş ağrılarında kullanmışlardır; Gülsuyu ile baş yıkanır, ağız ve kulak ağrılarında gül suyu ile ağız çalkalanırdı.

Anadolu’da gülyağı üretimine yönelik faaliyetler 14. yüzyıla, hatta daha eskilere gittiği bilinmektedir. Gülyağı 17. yüzyılda Türkler tarafından Avrupa’ya tanıtılmıştır. Evliya Çelebi İstanbul’un gül bahçelerinden bahsederek çok yaygın olduğundan bahsetmiştir. 

Günümüzde Türkiye gülcülüğün merkezi durumundadır. Dünyadaki en kaliteli gülleri yetiştiren ve en fazla gül yağı üreten ülke ülkemizdir. Avrupa, Amerika, Uzak ve Ortadoğu ülkelerine gül yağı ihracı yapılmaktadır. Özellikle başta Isparta olmak üzere Göller Yöresi (Burdur, Isparta, Denizli, Afyonkarahisar ve Konya),  gül ve gül yağı üretim merkezi haline gelmiştir.

Gülyağı nasıl üretilir? 

Gül yağı, buhar damıtma metoduyla zahmetli bir süreç sonunda elde edilir. 1 litre gül yağı elde edebilmek için yaklaşık 4 ton gül kullanılır. Dünya çapında kozmetik ve sağlık sektöründe yoğun talep görmektedir.

Gülün özü de diyebileceğimiz gülyağı, evde de üretilir elbette; Pembe gül yaprakları cam kavanoza koyulur ve üzerine badem yağı ya da zeytinyağı eklenir. Kavanoz, güneş gören bir yere konulur, arada çalkalanarak  1-2 ay bekletilir. Sonrasında bu karışım kaynatılır, süzülür ve gül yağı elde edilir. 

Gülyağı neden pahalıdır; Gülün yetiştirilip toplanması, uzun bir süreç gülyağının oluşumu için emek harcanması düşünülünce neden bu kadar kıymetli olduğu anlaşılacaktır. Bu sebeple ucuza satılan gül yağları hakkında dikkatli olmak gerekir. 

Gül Yağının Faydaları Nelerdir? Hamilelikte, doğum ve sonrasında gülyağı kullanımı?

  • Ameliyat sonrası gül yağı teneffüs eden hastalar, ağrı düzeyinde önemli bir azalma olduğunu bildirdiler. Gül yağı, beyni iyi hissetmeye yarayan endorfin hormonu salgılaması için uyarır ve vücuttaki tüm ağrıları hafifletir. Stres ve kaygıyı azaltır. Kalp atışı, kan basıncı, solunum hızı, kortizol gibi değerler normale döner. Artan dopamin salınımı, depresyon belirtilerini hafifletir, mutluluk ve huzur verir. Doğum öncesinde, sırasında ve de sonrasında gülyağı teneffüs eden kadınlardan olumlu geri dönüşler alınmıştır. ( Hamileliğin 4.ayından sonra kullanmakta hiç bir sakınca yoktur. )
  • Ciltteki lekelenmeler hafifletir ve zamanla yok eder. Tabiki seyrelterek kullanmak gerekir. Makyaj yapan biriyseniz, günlük olarak makyajınızı temizlemek için de kullanabilirsiniz. Böylece cildinizi hem temizler hem de beslersiniz. 
  • Yine ciltteki yaralar için seyreltilmiş gül yağı önerilir. İçeriği sayesinde hücre onarımı hızlanır, egzama, pişik ve yaralar çabucak iyileşir. Antibakteriyel özellikli olduğu için mantara karşı etkilidir. Doğum sonrası dönemde bu sebeple çok işe yarayan bir aromatik yağdır.
  • Dirsek ve topuklardaki kuruluk ve çatlaklara iyi gelir. Kuru ciltler için birebirdir.
  • Hamilelik ve ani kilo değişikliğiyle oluşan vücut çatlaklarına düzenli olarak sürüldüğünde iyileştirir.
  • Dolaşım problemi olduğu için soğukluk hissi oluşan bölgenize, seyreltilmiş gülyağıyla masaj yaparsanız kan dolaşımını hızlandırıp ısınmasını sağlayabilirsiniz. (Hareket ve sıcak suyla kese ilavesi gerekir)
  • Saçlardaki kepeklenme için de kullanabilirsiniz. Gülyağı saç derisini nemlendirir, kurumayan saç derisi dökülmediği için kepek oluşmaz. 

Gülyağı cilde veya saça nasıl uygulanır? Gülyağı direkt cilde sürülür mü? Gül yağı nasıl kullanılır?

  • Cilt ve saç bakımında; zeytinyağı / badem yağı / Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak yani seyrelterek sürülür. Veya şampuanın içine gül yağı damlatabilirsiniz, böylece hem saçlarınıza uygular hem de koklamış olursunuz. 
  • Solunum rahatsızlıklarında seyreltip bileğe sürülebilir. Kalorifer peteklerine veya buhar makinesine damlatarak ortam kokusu olarak kullanılabilir.
  • Çoğu ciltte herhangi bir hasara sebep olmaz ancak alerjik ciltler için dikkatli olmak amacıyla seyrelterek kullanmak daha uygun olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir