Faydalı Bilgiler

Ahududu Yaprağı Çayının Faydaları

Ahududu Yaprağı Çayı, ahududu bitkisinin yanı sıra özellikle ahududu yaprağı çay olarak tüketilmektedir. Faydalı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Gül familyasında yer almakta olan ahududu bahar aylarının sonuna doğru büyümektedir. Özellikle bahçelerde meyvesi için yetiştirilen bitkilerden biridir. Çoğu zaman yabani olarak ormanların içerisinde de yetişmesi mümkündür. Lezzetli meyvelerin yanı sıra aynı zamanda yaprağı da tüketilmektedir.

AHUDUDU YAPRAĞI’NIN FAYDALARI NELERDİR?

İYİ GELDİĞİ ALANLAR: Kadınlar için güçlendirici, Hamilelik çayı, İshal

Ahududu uzun zamandır bir kadın bitkisi olarak bilinir. Yaprakları genç kadınlar tarafından adet döngüsünü düzenlemek, adet sancılarını hafifletmek için alındı ve uzun bir zaman hamilelik döneminin daha rahat geçmesi için kullanıldı. Ahududu yaprağı hamilelikte alınan bir gıda ve doğum sancılarını azaltmak için ilaç yapımında kullanılan bir üründür. Bu kullanımın tarihi 6. yüzyıla kadar gitmektedir. Rahimi güçlendirdiği ve dayanıklılık verdiği söylenirdi.

Günümüzde hamilelikte içilen çayların çoğuna katılır, yapılan bir ankete göre ABD, Kanada ve Avustralya’daki kadınların % 15-25’i hamilelik döneminde ahududu tüketmektedir. 172 sertifikalı hemşire ebe arasında yapılan bir araştırmaya göre bitkisel ilaç kullananların % 63’ü kırmızı ahududu yaprağını tavsiye etmektedir.

Ahududu Yaprağı

Meyvesi nedeniyle özellikle sıklıkla tercih edilmekte olan ahududu meyvelerinin yanı sıra ahududu yaprağı çayı ile de sıklıkla kullanılmaktadır. Yapraklardan hazırlanacak olan çayın pek çok farklı faydası bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle bitkisel tedavi amaçlı kullanılabilir. Hazırlanacak olan çayın tüketilmesi özellikle yaraların iyileşmesini hızlandırmak veya mide bulantısı gibi problemlerin çözülmesini sağlamak amacıyla etkili olabilir.

Çayını hazırlamak isteyenler özellikle en iyi şekilde faydalarından yararlanabilmek için doğru uygulama yapmalıdır. Kurtuluş ve ufalanmış olan yapraklar 1-2 saat kadar soğuk suda bekletildikten sonra aynı suyun kaynatılması ile hazırlanmaktadır. Bir fincan ede etmek isteyenler bir çay kaşığı kurutulmuş yaprak kullanabilirler. Su kaynadıktan sonra 5 dakika soğuması beklenerek süzülüp içilebilir. Doktorlar tarafından aksi belirtilmedikçe günde üç bardak kadar içilebilir.

  • Doğumu Kolaylaştırır

Ahududu çayı, rahim duvarı üzerindeki olumlu etkileri sayesinde doğumu kolaylaştırabilir. Ayrıca, kasları güçlendirici etkileri sayesinde, doğumun daha hızlı ve daha az acı verici bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilir. Bütün bu etkileri içerdiği fragine maddesi sayesinde olmaktadır.

  • Sindirime Yardımcıdır

İltihap giderici özellikleri bulunan ahududu çayı, mide ağrılarının hafifletilmesinde ve kabızlığın giderilmesinde faydalıdır. Kas kasılmalarını hafifletmesi, bağırsak hareketlerini iyileştirmesi gibi faydaları ile de vücuttaki kramp ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. Ancak, aşırı miktarda tüketildiğinde ishal oluşumunu tetiklediği de görülmüştür. Bu nedenle, tüketiminde doğru doz oldukça önemlidir.

  • Bağışıklığı Kuvvetlendirir

Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışma, ahududu çayının çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu göstermiştir. Ahududunun bu özelliği, böğürtlen gibi diğer kırmızı meyvelerden daha güçlüdür. İçerdiği antioksidan ve C vitamini sayesinde bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.

  • Doğurganlığı Arttırır

Ahududu çayı, hem kadın hem de erkekte doğurganlık tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Vücutta hormon seviyelerini dengelediği düşünülen bu çay, üreme yeteneğinin artmasına katkı sağlamakta ve vücuttaki hormon dengesizliklerini azaltmaktadır.

  • Vücutta İltihaplanmayı Azaltır

İltihaplanma karşıtı etkilere sahip olan ahududu çayı, içerdiği güçlü antioksidanlar ile enflamasyona bağlı sağlık sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bu sayede vücutta iltihap oluşumu riskini de azaltabilir.

  • Cilt Sağlığını İyileştirir

Cilt tahrişlerinde geçmişten beri geleneksel bir yöntem olarak kullanılan ahududu; içerdiği yüksek orandaki antioksidan, C ve E vitaminleri sayesinde cilt kalitesi ve sağlığını arttırmada oldukça etkilidir. Bu yönüyle ahududu çayı; ciltteki akne, egzama ve sedef hastalığı gibi sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir.

  • Metabolizmayı Hızlandırır

“Ahududu çayı kilo verdirir mi?” sorusunun cevabına birazdan aşağıda değineceğiz. Yine de, genel olarak bahsedelim istedim… Düşük kalorili ve metabolizma uyarıcı özelliklere sahip bir çay olan ahududu çayı, kilo vermek isteyen kişiler arasında da popülerdir. Ayrıca, kan şekerini dengeleyerek daha uzun süre tok hissetmenize de yardımcı olabilir.

Ahududu Yaprağı Çayı Faydaları

Bitkisel çaylar arasında tüketilmekte olan çayın tüketiminde dikkatli olunması gerekir. Taze olarak hazırlanacak olan çayın tüketilmesi durumunda veya farklı şekillerde kullanılması halinde elde edilecek olan ahududu yaprağı faydaları şunlardır;

  • İshal problemi yaşayanlarda özellikle tüketilmesi olumlu etkiler oluşturmaktadır.
  • Kanın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle özellikle düzenli olarak kullanılması oluşacak hastalıkların önlenmesi sağlayabilir.
  • Diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi sırasında kullanılabilir.
  • Boğaz ağrılarının geçirilmesi için kullanabilir. Hastalıklar durumunda boğazda oluşan ağrıların geçirilmesi amacıyla bitkisel tedavi sağlayabilir.
  • Adet öncesi ortaya çıkan sendromların belirtilerinin azalmasını sağlayabilir.
  • Adet düzensizliği probleminin çözülmesini sağlayabilir.
  • Bronşite karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Özellikle vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlamak amacıyla kullanılabilir.
  • Yaraların daha kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlamaktadır. Bu nedenle özellikle ortaya çıkan cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.
  • Az içerisinde oluşan yaraların tedavi edilmesi amacıyla kullanılabilir.

Ahududu çayı nasıl hazırlanır?

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ahududu yaprağı
  • 1 fincan kaynamış su
  • 1-2 tatlı kaşığı bal veya hurma suyu

Hazırlanışı

Suyu kaynatın ve kenara alın içerisine 1 tatlı kaşığı ahududu yaprağı ekleyin ve ağzını kapatın.
Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra çayın içindeki yaprakları çıkarın ve tatlandırmak için bal/hurma suyu ilave ederek tüketin, afiyet olsun. Günlük içim miktarı 1 veya 2 fincan şeklinde olmalıdır.

Sizlerde tertemiz ve doğal ahududu yapraklarımızı hemen sipariş vermek için burayı tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir